Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

U POSJETI JOSIPU PISNJAKU U PRIGODI NJEGOVOG 100-tog ROĐENDANA

Novosti | 15-01-2019

Povodom  100-tog rođendana posjetili smo gospodina Josipa Pisnjaka iz Ivanić – Grada, koji je na smještaju u Dubravi. Svoj rođendan gospodin Josip proslavio je plesom do kasnih sati te je kazao kako mu je već malo dosta slavlja koja traju tri dana, da bi sada bio red malo i odmoriti. Ispred Gradskog društva Crvenog Križa Ivanić Grad posjetili su ga ravnateljica Ivana Bajt, Stjepan Fabijanić, te volonter Franjo Horčićka te mu uz lijepe želje darovali slatke poklone i zdravom košarom. Na upit novinarke Obiteljskog Radia Ivanić Vesne Gregčević Jelice koji je recept za dug život, gospodin Josip je odgovorio samo puno rada i razmišljanja. Napominje kako on još uvijek šiva na svojoj mašini te odlazi u trgovinu. Na kraju smo mu poželjeli još jednom sretan rođendan te puno zdravlja kako bi nas dočekao i na sljedećem rođendanu.

dav

dav

dav

dav

dav