Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

“SVE JE LAKŠE UZ ŽENSKE RUKE”

Novosti | 18-01-2019

17. siječnja 2019 napokon smo potpisali dugo očekivani ugovor za Zaželi program zapošljavanja žena, „Sve je lakše uz ženske ruke“ financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.702.407,78 kn. Ugovor su uručili: Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Nadica Žužak zamjenica župana Zagrebačke županije i Javor Bojan Leš, gradonačelnik Grada Ivanić-Grada.
Kroz program će se zaposliti 7 žena i to 6 žena koje će obilaziti stare i nemoćne osobe te 1 voditeljica programa. Svaka će žena brinuti o 5 korisnika kroz 24 mjeseca, kojima će pružati pomoć u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova, osobnoj higijeni korisnika, te u ostvarivanju prava, socijalizaciji, odlasku kod liječnik, u šetnje, ali ono što je najvažnije družiti se s njima. Jer naše područje se sastoji od mnogobrojnih sela, koja su, na žalost, napustili mladi, te je ostalo staro stanovništvo, kojima će ovakva pomoć biti od velikog značenja. Svaka žena će se i educirati kako bi se nakon što projekt završi lakše mogla plasirati na tržištu rada. Zaposlit ćemo i jednu voditeljicu programa koja će imati poslove: praćenje i analiza stanja izvršavanja projekta, izrada izvještaja o provedbi projekta, organizacija aktivnosti za provedbu projekta, komunikacija sa partnerima. A ravnateljica GDCK Ivanić-Grad će biti koordinatorica programa.
Još jednom hvala svim našim partnerima, Centru za socijalnu skrb Ivanić-Grad, HZZ, Gradu Ivanić-Gradu, Općini Kloštar Ivanić i Općini Križ na podršci i partnerstvu.
A sada idemo u potragu za ženama, korisnicima, edukacijama i realizaciji cjelokupnog programa kako bismo zadovoljili sve potrebe naših krajnjih korisnika.

1P1A9132 – kopija1P1A9225 (1) – kopija1P1A9215 (1) – kopija