Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

PROGRAM – “ZAŽELI – SVE JE LAKŠE UZ ŽENSKE RUKE”

Novosti | 05-07-2019

Program „Zaželi-Sve je lakše uz ženske ruke“ UP.02.1.1.05.0246, koji provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Centrom za socijalnu Ivanić-Grad, Gradom Ivanić-Gradom, Općinama Kloštar Ivanić i Križ. U ovom programu zaposleno je 6 teško zapošljivih žena, koje su obuhvaćale 30 i više korisnika u sva tri područja, o kojima će se brinuti 24 mjeseca. Nakon potpisivanja Ugovora u iznosu od 1.702.407,78 kn, nabavljen je potreban materijal za rad, a nakon upoznavanja djelatnici su započeli radom kod svojih korisnika 01.04.2019.godine. Već nakon nekoliko dana korisnici su se izjasnili kako su jako zadovoljni svojom pomoći koju su dobili.

Što se djelatnici očekuju, također su nam potvrdili u tjednim sastancima koji se provode s voditelicom i koordinatoricom projekta da im se posao jako sviđa te da im je zadovoljstvo raditi i nekome olakšati život.

Ovo je jedan od projekata na kojima smo izrazili ponosni jer je na naš način rada, pomaganje osobama starije životne dobi, osobama s invaliditetom, nemoćnim i bolesnim osobama koje iz nekog razloga nisu bile u mogućnosti obavljati kućanske poslove.

20190627_114707_HDR20190627_114842_HDR20190628_093708_HDR20190628_093730_HDR