Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

PODJELA PRIZNANJA POVODOM DANA DAROVATELJA KRVI

Novosti | 30-10-2019

Za područje Grada Ivanić – Grada danas je održana dodjela priznanja i nagrada dobrovoljnim darivoteljima krvi u Spomen domu A.Vulinca. Priznanja su preuzeli Jakčin Tomo, Mikac Renato i Ivan Štimac sa 100 davanja, Jagar Josip 75 davanja, za 50 puta darovanu krv Jagar Čedomir i Fusek Renato, za 40 Golner Tihomir, 30 Delinić Ivan, 10 davanja Ida Puntarić, 5 Duž Antonia, za prvo davanje zahvalu su primili Ivona Hodak i Badalić Jura. Na dodjelu su prisustvovali i neki od volontera koji rade na akcijama davanja Franjo Horčićka i Ivanka Biškup, koji su također dobili prigodne poklone te djelatnik GDCK Ivanić – Grad Stjepan Fabijanić za doprinos u održavanju i organizaciji akcija. Poklon i buket cvijeća dobila je i ravnateljica Ivana Bajt . Zahvalnice i priznanja darovateljima dodijelio je gradonačelnik Javor Bojan Leš.
Svima veliko hvala i vidimo se na akcijama davanja krvi.

Stručna služba

Stjepan Fabijanić

dav

dav

sdr

sdr