Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

Plakat učnice Lare Vasari iz OŠ  Braće Radića na međunarodnoj izložbi dječjih radova u Čileu

Novosti | 29-03-2010

Plakati učenika Osnovne škole Braće Radića Kloštar Ivanić koje su izradili prilikom sudjelovanja u prikupljanju pomoći za stradalo stanovništvo na Haitiju.
Također jedan je plakat rad naše učenice Lare Vasari koji je nagrađen od Hrvatskog kartografskog društva i poslan na međunarodnu izložbu dječjih radova (održanoj u Čileu u 11. mjesecu 2009. godine). Nažalost i Čile je zadesila ista katastrofa kao i Haiti. Upravo zbog tog katastrofalnog potresa i same izložbe naše učenice iz naše male škole svakodnevno pratimo događaje u toj dalekoj, a ujedno nama u srcima bliskoj državi.

Ana Stilinović i Irena Greblički iz OŠ Braće Radića, Kloštar Ivanić