Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

Održano XIV. natjecanje podmlatka i mladeži Gradskog društva Crvenog križa

Novosti | 25-03-2010

U subotu 20. ožujka održano XIV. natjecanje podmlatka i mladeži Gradskog društva crvenog križa u znanju i vještinama iz područja djelovanja Crvenog križa. Osnovna škola Braće Radića iz Kloštar Ivanića bila je uspješni domaćin natjecanja. Na natjecanju se okupilo šest ekipa podmlatka Crvenog križa iz Osnovnih škola s područja Grad Ivanić-Grada i općina Križa i Kloštar Ivanića i dvije ekipe mladeži iz Srednje škole “Ivan Švear”. Ekipa Osnovne škole Stjepana Basarićeka natjecala se je izvan konkurencije jer nije bila sastavljena prema Pravilima natjecanja.
Ekipe su zauzele slijedeći plasman plasman:

1. ekipa OŠ Braće Radića Kloštar Ivanić 100,8 bodova
2. ekipa OŠ Đure Deželića Ivanić-Grad 97,8 bodova
3. ekipa OŠ Posavski Bregi 84,2 bodova
4. ekipa OŠ Josipa Badalića 71,9 bodova
5. ekipa OŠ Milke trnine Križ 70,6 bodova

Ekipa OŠ Stjepana Basarićeka natjecala se izvan konkurencije i osvojila 106,8 bodova.

Pobjednička ekipa OŠ Braće Radića Kloštar Ivanića natjecala se je u slijedećem sastavu:

¸1. Ružica Šipura, vođa ekipe
2. Valentina Kukec
3. Maja Orač
4. Ozana Frigan
5. Katarina Jezerčić
6. Paula Novina

Ekipa podmlatka OŠ Braće Radića zastupati će Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad na međužupaniskom natjecanju.

U kategoriji mladeži Crvenog križa natjecale su se dvije ekipe iz Srednje škole “Ivan Švear. Prvo mjesto osvojila je I. ekipa s 103 boda, a II. ekipa osvojila je 101.6 bodova.

I. ekipa Srednje oškole natjecala se je u slijedećem sastavu:

1. Marija Hegol, vođa ekipe
2. Klaudija Jurić
3. Ilijana Mišković
4. Anja Bošnjaković
5. Ivana Čičak
6. Vilim Redža

Ekipa mladeži Srednje škole “Ivan Švear” zastupati će Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad na međužupaniskom natjecanju.