Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

MEĐUŽUPANIJSKO NTJECANJE PODMLADKA I MLADIH HCK

Novosti | 10-04-2019

Ove subote 06.04. održalo se 11. Međužupanijsko natjecanje podmladka i mladih HCK u organizaciji GDCK Sisak i Osnovne škole “22. lipnja Sisak”
Na natjecanju su sudjelovale dvije ekipe iz Ivanić – Grada i to ekipe Osnovna škola Braće Radića Kloštar Ivanić i ekipa Srednje škole Ivan Švear Ivanić – Grad. Sveukupno se natjecalo 8 ekipa podmladka i 7 ekipa Mladih HCK.
Natjecanje se provodilo u dva dijela, pismeni te praktični dio koji su se odvijali po učionicama odnosno radilištima.
Ekipa podmladka iz Osnovne škole Braće Radića iz Kloštar Ivanića osvojila je 1.mjesto sa 103,3 osvojenih bodova, ekipa je vježbala pod mentorstvom Martine Sraka i Marije Hegol, a članovi ekipe pod nazivom „SPECIJALCI 0000“ su: Marko Orehović, Ines Bijader, Marija Kelin, Patricija Biluš, Ivana Kožić i Gabrijela Baštijan. Dok je na drugom mjestu Ekipa iz Siska sa 90,03 boda a na trećem mjestu Dugo Selo sa 85,57 osvojenih bodova.
U kategoriji mladih naša ekipa Srednje Škole Ivan Švear osvojila 2.mjesto sa 94,10 postignutih bodova, a prvo mjesto osvojila je ekipa domaćin Sisak sa 106,77 bodova, dok je na trećem mjestu ekipa iz Vrbovca sa 89,27 bodova. Ekipu SŠ Ivan Švear pod nazivom „CRVENE KAMENICE“ pripremala je mentorica Nadica Gregorek, a članovi ekipe su: Karmen Kovačević, Tia Tušek, Mia Franjčić, Nikolina Tadić, Ivan Podgorski, Leonarda Sunjog.
Ovom prilikom zahvaljujemo se mentoricama na uloženom trudu koji su uložile kako bi ekipe pripremile za ove odlične bodove, ali naravno zahvaljujemo se i svim volonterima koji su na bilo koji način pripomogli oko priprema za ovo natjecanje ali naravno odah se najaviti i za pripreme za Državno natjecanje koje je ispred nas i to 11.05. u Našicama.
Čestitamo ekipama na ovim rezultatima.
A sada nema predaha nego odmah u nove radne pobjede, jer državno natjecanje samo što nije tu.

Stjepan Fabijanić
Stručna služba GDCK Ivanić

IMG-20190408-WA0012 IMG-20190408-WA0010