Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

EKIPA MLADIH GDCK IVANIĆ-GRAD NA DRŽAVNOM NATJECANJU OSVOJILA ČETVRTO MJESTO

Novosti | 14-05-2018

Na 22. Državnom natjecanju mladih koje je od 10. do 13. svibnja održano u Vinkovcima sudjelovalo 20 ekipa, odnosno 119 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Riječ je o osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji su pobijedili na školskim i međužupanijskim natjecanjima. Plasirala se i naša ekipa Srednje škole Ivan Švear, sa mentoricama Nadom Gregorek i Marijom Hegol. Ekipu su činili: Patrik Gazec, Martina Bečarević, Maja Mandić, Saša Utješinović i Ena Matijević.

U četvrtak, 10.svibnja 2018.g. su predstavljali svoj grad i županiju, te su tom prigodom prezentirali nošnju, monografiju Grada Ivanić-Grada, kiflice s bučinovim brašnom, straničnike, te mnogobrojne letke o našem kraju.
U petak, 11.svibnja po prvi puta održano je i natjecanje realističnog prikaza ozljeda u sklopu kojega su natjecatelji pokazali zavidno znanje. Na kraju su slavili domaćini, ekipa iz Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci koja je ipak bila bolja od ostalih natjecatelja. Navečer, je bilo predstavljanje ekipa gdje su našu Zagrebačku županiju zajedno predstavili i GDCK Ivanić-Grad i GDCK Dugo Selo. Izveli su plesnu koreografiju, a u pozadini su četiri članice slikale sliku Henri Dunanta i logo natjecanja mladih s rečenicom: 140 godina humanitarnog djelovanja. Nastup je bio odličan, te su im se u nastupu pridružile i ostale ekipe.
U subotu, 12.svibnja smo u mimohodu krenuli prema korzu, a na pola puta su nas iznenadili naši mladi iz Ivanić-Grada te su ekipu došli podržati u njihovom natjecanju. Suza radosnica je bilo na sve strane. Nakon napornog natjecanja i vrlo složenih situacija, željno smo iščekivali i privremena rezultate. Osvojili smo 4. mjesto!! Vrlo smo ponosni na našu ekipu i mentorice, jer znamo da neće ostati na ovome, već će nam se i ova ekipa pridružiti u odrađivanju i drugih naših aktivnosti kroz naš Klub mladih „Dabar“!! Bravo!!
Mladi:
1. Zagreb
2. Osijek
3. Zadar
4. Ivanić-Grad

Podmladak:
1. Osijek
2. Zagreb
3. Vinkovci
4. Dugo Selo
Proglašenje pobjednika koje je u veselom raspoloženju održano na središnjem vinkovačkom trgu, završeno je svečanim mimohodom s bakljama po uzoru na onaj koji se održava u Solferinu.
Smještaj za natjecatelje bio je organiziran u športskoj dvorani Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, koja je ujedno bila i škola domaćin, kako bismo sudionicima što više približili duh zajedništva, ali i prikazali na koji način se organizira zajednički smještaj u slučaju potrebe. Prehranu su osiguravali profesionalni kuhari -volonteri Crvenog križa, a obroci su pripremani u terenskoj kuhinji.

22. Državno natjecanje mladih HCK proteklo je u ozračju 140. rođendana Hrvatskog Crvenog križa, a domaćini Gradsko društvo Crvenoga križa Vinkovci svim sudionicima i gostima osigurali su vrhunski organiziran događaj koji je još jednom pokazao snagu i zajedništvo Hrvatskog Crvenog križa.

32294267_958035097688568_5002611016836579328_n32313820_958787597613318_1905239804514140160_o32190975_958034307688647_2300217057322467328_n