Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

EDUKACIJA INTERVENTNIH TIMOVA

Novosti | 16-09-2019

Ovaj vikend, od 13.-15.09.2019.g. Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije organiziralo je edukaciju interventnih timova sa temama Služba traženja; predavači Mario Stančić i Leonarda Kolarić, psihosocijalna pomoć predavač Andrea-Silvija Hotujac i prva pomoć predavač Ivica Cvetković dr.med. Na njoj su sudjelovali djelatnici i volonteri GDCK Ivanić-Grad: Marija Hegol, Ivica Ivanković, Ksenija Kranjčina i Ivana Bajt. Edukacija je bila vrlo poučna i zanimljiva, sa mnoštvom primjera iz stvarnog života, te jedva čekamo slijedeću koja će biti organizirana kao šatorsko naselje i stvarniji uvjeti katastrofe.

IMG-20190914-WA0001IMG-20190914-WA0011IMG-20190915-WA0007