Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

CENTAR ZA PSIHOSOCIJALNU POMOĆ I PODRŠKU “UVIJEK TU”

Novosti | 30-01-2019

Centar za psihosocijalnu pomoć i podršku „Uvijek tu“ pri Gradskom društvu Crvenog križa Ivanić-Grad javio se na „Javni poziv Zagrebačke županije za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije je područje djelovanja kulturnog, socijalnog, humanitarnog, vjerskog, sportskog, obrazovnog i sličnog značenja u 2018. godini“. Odobrenim sredstvima nabavljene su igre i drugi interaktivni materijali (karte, društvene igre, didaktičke igre) koje će najmlađim korisnicima pomoći da se opuste i lakše otvore.
Prostorija se osvježila bijelom bojom kako bi i sam prostor bio pristupačniji korisnicima a i samim savjetodavcima koji tamo rade. Cilj javljanja na javni poziv je korisnicima Centra za psihosocijalnu pomoć i podršku „Uvijek tu“ pružiti pristojnije uvjete kako bi se savjetovanje i pomoć djeci, mladima i obiteljima mogla bolje odvijati. Naime, sadašnji uvjeti su već dotrajali i trebali bi se zamijeniti novima. Sve to pomoglo bi korisnicima Centra koji su suočeni s velikim teškoćama (razvod roditelja, teško svladavanje nastave, i sl.)

20190129_130047

dav

dav