Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

AKCIJA “SOLIDARNOST NA DJELU”

Novosti | 10-10-2018

Sabirna akcija “Solidarnost na djelu 2018” pod nazivom “Ne dvojimo za drugo izdanje!” Koja će se održati 11. listopada (srijeda) 2018. godine, zamolba

 

Od ove godine provodit ćemo akciju u drugačijem načinu i prvenstveno zbog sigurnosti djece jer obično u akciji sudjeluje oko 300 učenika osnovnih i srednjih škola koji obilaze cijeli kraj Otoka Ivanića a nalaze se na glavnim i prometnim prometnim mjestima na kojima prometuje neprekidno Vozila, Tako da već smo u školi dostavili letke za učenike i roditelje s obavijestima o našoj prikupljanju donacije. U svim školama će se provoditi akcija na način da će se prikupiti novac i za donirani novac svaki će dobiti naš privjesak, a na drugim mjestima (štand i naši prostori) tko donosi novac dobit će naše bon u vrijednosti donirane svote.

Sakuplja se hrana, higijena, novčani prilozi, odjeća i obuća i to:
– Na štandu u Ivanić-Gradu, mali gradski trg, u vremenu od 10.00 do 13.00 sati
– U Skladištu Crvenog križa u Ivanić-Gradu, Školska bb, u vremenu od 13.00 do 18.00 sati
– U prostoru Crvenog križa u Kloštaru Ivaniću, Trg Svetog Ivana bb, u vremenu od 13.00 do 18.00 sati
– U prostoru Crvenog križa u Križu Zagrebačkoj 8, u vremenu od 13.00 do 18.00 sati

Prikupljene donacije će biti socijalno ugrožene osobe, a za novčane sredstva će se kupiti hrana koja će im biti dodijeljena.
Upućujemo molimo Vas da potvrdite svoju humanost u svrhu organiziranja sabirnih akcija “Solidarnost na djelu 2018” pod nazivom “Ne dvoji!” Za drugi izdvoji! “., Za pomoć osobama u socijalnoj potrebi uključite se vlastitim novčanim prilogom iz pozicija proračuna namijenjenih socijalnim potrebama u skladu s vašim mogućnostima.

Odobrena sredstva upućuju se na sljedeći račun: Gradsko društvo Crvenog križa – Humanitarna akcija “Solidarnost na djelu” – Privredna banka Zagreb; IBAN HR 77 23400091510965515

 

Unaprijed hvala na suradnji i razumijevanju!