Zašto se daruje 450 mL krvi? Krv je lijek. Da bi liječenje bolesnika bilo uspješno, mora se primijeniti u točno određenoj količini kao i svaki drugi lijek. Organizam odrasle osobe, tjelesne težine iznad 55kg ima više od 4,5 L krvi. Prosječno, krv čini 12% tjelesne težine čovjeka. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Davanje 450mL krvi organizam gubi manje od 10% ukupne količine krvi. Uobičajeno doza uzete krvi je 450mL. To je standardna doza uzete krvi i prema tome se izračunava potreban broj doza krvnih pripravaka za liječenje bolesnika.

Gdje i kada se može davati krv? Krv možete davati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Redovite akcije davanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama i mjesnim zajednicama (mjesnim odborima). Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima. U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati saki radni dan.

Tko je dobrovoljni darivatelj krv? Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Tko organizira dobrovoljno davanje krvi? Organizaciju dobrovoljnog davanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba.

Zašo se organizira dobrovoljno davanje krvi? Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

16. BICIKLIJADA “TURISTIČKIM PUTOVIMA – BICIKLOM DO ZDRAVLJA”

Novosti | 12-06-2018

Biciklistički klub „Ivanić“ iz Ivanić-Grada u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Ivanić-Grad organiziraju, pod pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada i TZ Grada Ivanić-Grada
16. biciklijadu „Turističkim putovima-biciklom do zdravlja“
16.6.2018.
povodom Dana Grada Ivanić-Grada
PROPOZICIJE:

START: Mali gradski trg, Ivanić-Grad

09.30-10.00 h PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE

10.00 h start biciklijde :
1.etapa( 8 km): Ivanić-Grad -Caginec – Sobočani
– odmor i osvježenje u kleti obitelji Puriš, 30 minuta
11.15h Polazak iz Sobočana
2.etapa( 10 km ): Sobočani-Bešlinec-Kloštar-Ivanić- Ivanić-Grad

CILJ: Mali gradski trg, Ivanić-Grad- oko 12.00 h

Podjela nagrada za sudionike koji se uredno prijave i prevezu ukupnu dužinu staze biciklijade.

STAZA BICIKLIJADE:
START: Ivanić-Grad-Mali gtadski trg(ispred Centra za posjetitelje)-Majdekova ulica-65.bataljuna-Caginec -ul Pavla Jelića-(Sobočani)-Graničarska- (Bešlinec)-Vinogradska- (Kloštar-Ivanić-centar) –Ul.Stjepana Radića- Vulinčeva –Savska ulica-Mali gradski trg-cilj(Ivanić-Grad)

PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE SE PRIMAJU od 8.6.2018. do 16.6.2018. I NA TEL/EMAIL:
BK Ivanić
098 900-2902
info@bk-ivanic.hr
Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad
01/2883-001
gradsko.drustvo.crvenog.kriza@zg.t-com.hr
Na biciklijadi mogu sudjelovati osobe koje su se uredno i na vrijeme prijavile za sudjelovanje.

Sudjelovanje na biciklijadi je dobrovoljno i svi prijavljeni sudionici voze na vlastitu odgovornost.

Svi sudionici biciklijade dužni su se strogo pridržavati svih prometnih propisa, voziti isključivo desnom stranom ceste i strogo se pridržavati svih uputa policije i organizatora biciklijade.
Za sve osobe mlađe od 16 godina nošenje zaštitne kacige tokom cijelog trajanja biciklijade je obvezno te bez iste neće moći startati i sudjelovati na biciklijadi. Nošenje kacige se preporučuje i ostalim sudionicima biciklijade.

Djeca s navršenih 9 godina, a koja nemaju navršenih 14 godina mogu na biciklijadi sudjelovati samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Djeca mlađa od devet godina mogu sudjelovati na biciklijadi jedino uz prisustvo roditelja.

Nagrade:
Gradsko društvo Crvenog križa nagrađuje : 3 najmlađe sudionice
3 najmlađa sudionika

3 najstarije sudionice
3 najstarija sudionika
1 sudionika/cu s najstarijim biciklom
1 obitelji s najviše članova-sudionika biciklijade
(koji prevezu cijelu stazu biciklijade)
Biciklijada je javni događaj koji će biti fotografiran, te objavljen na web i facebook stranicama GDCK Ivanić-Grad, Volim Ivanić, Biciklističkog kluba, Turističke zajednice, Grada Ivanić-Grada.